Læsehesten

Onsdag eftermiddag alene hjemme i huset – der er velsignet stille.

Nu handler denne blog jo om glæden ved at skrive og udtrykke tanker og refleksioner. Jeg holder også meget af at drøfte og diskutere og dele refleksionerne med nære venner og familiemedlemmer, og det er ret fantastisk også at kunne afprøve og teste tanker, inden de nedfældes på papir. Tak for alle de fine tilkendegivelser, jeg indtil videre har fået, det betyder utrolig meget med opbakning og interesse. Og til et spørgsmål: Ja, man må meget gerne spørge ind til og stille spørgsmål til det, jeg skriver. Jeg vil også meget gerne drøfte det ”i virkeligheden!”

Før skriveglæden begyndte at rumstere i mig, kom glæden ved at læse. Den begyndte helt tidligt med højtlæsning, indtil jeg selv kunne læse og hurtigt begyndte at sluge alt, jeg kunne få fingrene i. Egentlig er det jo ærgerligt, når højtlæsningen erstattes af egne kompetencer – jeg hører i hvert fald ikke til den gruppe, der også har praktiseret højtlæsning som voksen for andre voksne. Men højtlæsningen har givetvis lagt kimen for min egen fortsatte passion og tak til mine forældre for det. Jeg husker især min fars højtlæsning af Ringenes Herre (jeg har måske været 10 år), og hvor fascineret jeg var af historien og Frodo og Sams vanvittige bedrift. Og hvor uhyggelig den var med knive i mørket og tåge over Dyssehøjene. Det var begyndelsen på min begejstring for eventyr, og den har holdt ved – og holder ved. Jeg læser i dag både krimier, biografier, faglitteratur, romantiske fortællinger m.v., men vender jævnligt tilbage til eventyrene og fantasy-genren. Og tænk egentlig en bedrift at læse Ringenes Herre højt (den er lang!), og måske især hvis man ved, at jeg kun var hos min far hver anden weekend. Men jeg tror, han elskede det lige så meget som mig. Og i hvert fald synes han det var en klar forbedring fra at læse tegneserier som Anders And-blade eller Tintin højt. Hvilket jeg den dag i dag sagtens kan relatere mig til, for det er faktisk ret svært at læse tegneserier højt. Desværre får mine egne unger ikke læst højt mere, men der er da ikke noget hyggeligere end at putte i sofaen med ild i pejsen og et barn klinet op af én helt åndeløs af spænding. Jeg ser frem til at kunne stjæle nevøen og forsøge mig igen.

Mine unger har (endnu) ikke arvet min læselyst. Det er en stadig kilde til sorg for mig, for hvor har jeg selv nydt at kunne forsvinde ind i en helt anden verden eller følge brogede hovedpersoner med både mere spændende, men også langt mere komplicerede og konfliktfyldte liv end mit eget. I bøgerne kan man både spejle sig i, identificere sig med, blive bekræftet i, tage afstand fra, blive lettet over, blive klogere, grine, græde, føle håb, føle afmagt eller afgrundsdyb fortvivlelse, og blive totalt opslugt. Det kan man selvfølgelig heldigvis også i den virkelige verden, men i bøgernes univers er det omkostningsfrit. Man kan også stikke af, og indrømmet – det bruger jeg bestemt også bøger til. Når livet bliver for hårdt eller for kedeligt eller man bare lige trænger til ro fra omgivelserne. Jeg håber stadig ungerne opdager glæden ved at kunne fordybe sig og leve sig ind i historier og personer. Måske jeg en dag kommer til at tabe både deres iPhones og deres iPads (og computerne og tv’et) på gulvet.

Sommeren går på hæld. Jeg har fået læst en masse bøger i ferien (på terrassen, ved poolen, på toilettet, i sengen, skjult i sofaen), og det har været skønt. Nu venter efteråret og vinteren, som om noget står i hyggens og indelivets tegn – og læsningens tegn. Jeg glæder mig faktisk lidt. Også til at se gode serier. Måske jeg skal sørge for ikke at tabe alle de elektroniske devices på gulvet. God læselyst. Billedet afspejler denne gang en del af min læseberigelse hen over sommeren, som måske kan inspirere. Jeg hører meget gerne tilbage af samme skuffe!

2 Kommentarer on “Læsehesten

  1. Har hen over sommeren fået læst De syv søstre af Lucinda Riley. Tror du måske vil synes om dem😉 Læste for kort tid siden, at Lucinda Riley desværre var død – kun 57 år gammel!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Please reload

Vent venligst...